Szinte túlvilági jelentséget örökített meg a természetfotós díjnyertes fotóján

A világ egyik leglátványosabb vízalatti fotóját készítette el Gary Cranitch, a Queensland Múzeum fotósa. A tavaly év végén készült fotó nemrégiben nyerte el az Australian Institute of Professional Photography első helyezését a Természet kategóriában.

Cranitch tapasztalt, számos díjjal jutalmazott természetfotós, aki igencsak figyelemreméltó portfólióval rendelkezik, de úgy tűnik, most minden korábbi fotójánál túlteljesített.

A Nagy-korallzátonyon készült fotón mintha a Tejutat látnánk, pedig Cranitch a korallok ívását örökítette meg, ami legalább annyira ritka pillanat, amennyire gyönyörű.

A korallok egyszer ívnak minden év tavaszán, a fotó pedig három vízben töltött óra után készült el, éppen akkor, amikor a fotós már feladni készült tervét. „Nagyjából hajnali egy körül lehetett, amikor fogtam magam, felvettem az oxigénpalackot és a légzőcsövet.” – nyilatkozta Cranitch az ABC-nek. „Visszamentem a vízbe, merültem, és öt percen belül ott találtam magam az ívás közepén, ami aztán pillanatok alatt véget is ért.”

Cranitchnek mindössze 6-7 kattintásra volt ideje, de sikerült tökéletesen megörökítenie az átélt pillanatot. A vaku felvillantotta a korallok rózsaszín örökítőanyagát és a kék halrajt, amik aztán a vízfelszínen tükröződtek, megalkotva a díjnyertes fényképet.

„Képzeld el, hogy a csillagokat nézed a sötét égbolton, pedig valójában az óceánt nézed az éjszaka közepén.” – beszélt a nem mindennapi élményről Cranitch. „Mintha egy óriási csillagshow-t néznél. Egy másik világot látsz egy nagyon egyszerű fotón, amin mindössze három árnyalat szerepel: fekete, pink és kék.”