Világrekord – Egy sörösdobozzal, 8 éven át készült a világ leghosszabb exponálási idejű fotója

Regina Valkenborgh fotó rekor

Regina Valkenborgh, a brit Barnet and Southgate College fotótechnikusa egyetemi hallgatóként kezdett bele egy fotós projektbe, majd hosszú évekre megfeledkezett róla. Ennek köszönhetően lett egy új rekord birtokosa.

A világ leghosszabb időn át készített fényképével büszkélkedhet a fotóművész. A „fényképezőgépet” egy sörösdobozból és egy fotópapírból készítette 2012-ben, majd felszerelte a Bayfordbury Obszervatórium egyik távcsövére, és ott is volt egészen 2020 végéig.

A projektről Valkenbourgh-gal együtt mindenki megfeledkezett, így az eszköz 8 éven és 1 hónapon keresztül tartó exponálás után készítette el az alábbi képet.

Az, hogy valóban elkészült a kép, duplán meglepte a szakembert, ugyanis már többször próbálkozott ezzel a technikával az obszervatóriumban, de a nedvesség tönkretette a sörösdobozba helyetett fotópapírt. A mostani fotó viszont 8 éven át túlélte a rossz körülményeket, és épségben előkerült a dobozból.

A fotón összesen 2953 fényív látszik, ami tulajdonképpen a Nap, ahogy 8 éven át minden nap felkelt és lenyugodott.

Korábban a leghosszabb exponálási idő rekordját a német fotóművész, Michael Weseley tartotta, aki 4 éven és 8 hónapon át készített egy fotót. Ezt sikerült most kis híján megdupláznia Valkenborghnak.