Nikon 500D vs. MILC

Nikon 500d, az egyik legnépszerűbb DSLR fényképezőgép

A Nikon 500D hat éve indult hódító útjára, és az elmúlt évek egyik lengépszerűbb fényképezőgépévé vált. Megjelenésekor újdonságnak számított a 4K UHD videófelvétel, és nagyszerű új funkció volt a külön vezérelhető autófókusz is, ami a korábbiaknál jóval gyorsabb fókuszálást tett lehetővé.

Ekkor még nem gondoltunk arra, hogy mi lesz a Nikon következő nagy dobása, de a háttérben már javában dolgoztak a MILC gépeik fejlesztésén. 2018-ban érkezett is a Z6 és a Z7, amelyeknek bár voltak kisebb-nagyobb gyengeségei, mégis sikerült piacot robbantaniuk. Ekkor már érezhető volt, hogy a DSRL pályafutása a végéhez közelít, ami el is hozta a tükörreflexes gépek eladásainak visszaesését.

A MILC gépek könnyebbek, kisebbek és ez által kompaktabbak is. Ez nagy előny, főleg akkor, ha fotózáshoz sok kiegészítőt viszünk magunkkal. A MILC gépek ráadásul technológiai előnyükből adódóan gyorsabban készítik a képeket DSLR társaiknál.

Ennek ellenére a Nikon 500D sokaknál máig nagy favorit, már csak azért is, mert nem mindenkinek fő szempont a technológia (Gondoljunk csak azokra, akik kizárólag az analógra esküsznek). Félve gondolunk bele, de valószínű, hogy az 500D új darabjai már csak korlátozott ideig lesznek elérhetők a boltok polcain. Attól sem lennénk meglepve, ha már csak hónapok kérdése, hogy az utolsó gép is legördüljön a gyártósorokról. Pánikra azonban semmi ok, mert a használt fén myképezőgépek között továbbra is lehet majd jó állapotú darabokat találni.