1. helyezést ért el a magyar páros a Víz Alatti Fotós és Videós világbajnokságon

18. Víz alatti fotós és videós világbajnokság

Idén október 4. és 9. között, Portugáliában rendezték meg a Jacques-Yves Cousteau által alapított Víz Alatti Világszövetség fotós és videós világbajnokságát. A versenyen nagyszerű magyar siker született: makrofotó kategóriában világbajnoki címet nyert az Ifj. Lőrincz Ferenc és Takár Yvette által alkotott páros.

Takár Yvette víz alatti fotós
Forrás: Takár Yvette/Facebook

Takár Yvette 23 éve hivatásos búvár, az UEF (Underwater Explorers’ Federation) légzőkészülékes mesteroktatója. 2016 óta állandó víz alatti modellje ifj. Lőrincz Ferencnek, a nemzetközi elismertségű magyar búvárfotósnak.

Díjnyertes magyar fotós páros a a Víz Alatti Fotós és Videós világbajnokságon
Forrás: Takár Yvette/Facebook

A víz alatti fotózás nagyon sok vonatkozásban eltér a felszíni képalkotástól. A víz a levegőnél sokkal intenzívebben nyeli el a fényt, és a mélység növekedésével nem csak a világosság csökken, hanem megszűnnek a virtuális színek is, amiket a vízoszlop a spektrum szerint fokozatosan elnyel. A víz alatti képszerkesztést ezeken felül még számos más környezeti tényező is befolyásolja, például a víz hidrodinamikájának változásai (erős hullámzás vagy az áramlatok), és a tengerjárás.

 

Ifj Lőrincz Ferenc díjnyertes makrofotója
A makro kategória díjnyertes fotója, a hajóroncs barna fűrészessügérrel tárgyú kompozíció, ifj. Lőrincz Ferenc felvétele. Forrás: Ifj. Lőrincz Ferenc

Egy víz alatti fotósnak emiatt nem elég „csupán” profi fotográfusnak lennie. Fontos feltétel az is, hogy nagy tapasztalatú, légzőkészülékes búvár is legyen. Ifj. Lőrincz Ferenc mesteri szinten gyakorolja a víz alatti fényképezést, és a légzőkészülékes merülést is, amit kiválóan bizonyít a magyar páros világbajnoki aranyérme.