Lefotózta az ágya alatt élő hatalmas pókot, nemzetközi természetfotós díjat nyert vele

Természetfotós világverseny 2021

Gil Wizen természetfotós egy kelet-ecuadori rezervátumban töltött néhány napot, a hálószobájában pedig egy világverseny első helyét érő lehetőség várta: Miután apróbb pókokat vett észre a szobájában, az ágya alá benézve egy óriási brazil vándorpókot talált, amit gyorsan lencsevégre is kapott.

Az elkészült felvétel egy rangos díjat is bezsebelt: A pókot és utódait ábrázoló, Pókszoba című alkotás Az év természetfotósa verseny fődíját nyerte el városi kategóriában.

A díjnyertes fotó | forrás: Twitter, Wildlife Photographer of the Year

Habár a fotón sokkolóan nagynak tűnik a pók, nem titok, hogy Wizen egy különleges technikát használt, amivel nagyobbnak látszik, mint a valóságban. A brazil vándorpók ettől függetlenül a valóságban is rendkívül nagy, mérete lábakkal együtt általában egy felnőtt férfi tenyerét teszi ki.

Wizen a pillanat megörökítése után egyébként biztonságosan szabadon engedte a pókot.

A brazil vándorpókok éjjelenként az erdőkben vándorolnak, és olyan zsákmányok után kutatnak, mint a csótányok és a békák. Mérgük halálos lehet az emlősökre – az embert is beleértve –, ugyanakkor gyógyászati célokra is használják.

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajló világversenyen több mint 50 ezer fotó közül választott a zsűri. A díjazott és méltatott pályamunkákat  – köztük Koncz-Bisztricz Tamás és Potyó Imre felvételeit – a National Geographic honlapján lehet megtekinteni, Gil Wizen további munkáit pedig ide kattintva.