Hivatalos az USB 4: 40 Gbps, töltés és display támogatás

Az USB Implementation Forum (USB-IF) végre felfedte az USB 4 specifikációit, és úgy tűnik, hogy az USB minden tekintetben utoléri a Thunderbolt 3-at. A kétsávos 40 Gbps átviteli sebességgel, az energiaellátással és a kijelző protokollok folyamatos támogatásával az egykábeles számítástechnika hamarosan szabvánnyá válik.

A hivatalos specifikációk szerint az USB4 a már megszokott C típusú USB-csatlakozást fogja használni, ugyanakkor kétszer akkora sebességet kínál, mint a jelenlegi szabvány. Az USB 4 az Intel Thunderbolt protokollján alapul, és kompatibilis USB-C kábelek használata esetén akár 40 Gbps (5000 mb/s) sávszélességet kínál.

Mindez azt jelenti, hogy a felhasználóknak többé nem kell amiatt aggódniuk, hogy Thunderbolt, vagy egy csupán fele olyan gyors USB 3.2 csatlakozás van-e a kinézett eszközben. Az USB 4-gyel egy olyan univerzális csatlakozó jelenik meg a piacon valamikor 2020-ban, ami képes lesz megalkotni a sebesség és a sokoldalúság legjobb kombinációját. Az új szabvány ráadásul kompatibilis lesz a Thunderbolt 3-mal, az USB 3.2-vel és az USB 2.0-val, így a régebbi perifériák is használhatók maradnak.

Az USB 4 azért is jelent óriási előrelépést, mert a Thunderbolt 3 sebességét idáig csak a felsőkategóriás gépek tulajdonosai élvezhették, ez azonban megváltozik új szabvány érkezésével, ami sokkal szélesebb körben válik majd elérhetővé.