Belevágnál a fotózásba? Tudd meg, mitől lesz egyedi egy fénykép!

Kezdj fotózni, tudd meg mitől egyedi egy fénykép

Minden fotó más és más. Sok összetevője van annak, hogy egy fénykép mitől lesz jó. Függ a beállításoktól, a fénytől, természetesen attól, amit fotózol, és hogy mennyire vagy gyakorlott.

Ha megkérnénk 5 fotóst, hogy készítsenek egy képet a naplementéről, és ők mind együtt, ugyan azon a helyen vannak, akkor is 5 különböző végeredményt kapnánk. Máshogy állítják be a fényképezőgépeiket, más szögből készítik a képeket, és máshonnan nézték a fotó tárgyát. Minden embernek, de főleg a művészeknek van egy sajátos látásmódjuk, ami csak rájuk jellemző.

Találd meg saját fotós stílusod!Ez megmutatkozhat abban, hogy mit szeretnek fotózni, honnan és hogyan fotóznak, és árulkodó színvilág is, hiszen mindenki tudna mondani néhány színt, ami a legközelebb áll a szívéhez. Ez a „színszeretet” olykor akaratlanul is érvényesül a fotókkal való utómunkánál, amikor a teltséget, kontrasztot vagy a melegséget állítjuk be.

Biztosan neked is van valamilyen közösségi média fiókod. Ezen is jól megfigyelhető, hogy milyen színeket, formákat kedvelsz, hiszen ha egységes feed-re törekszel, akkor számtalanszor használod őket. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy milyen profi tartalomkészítőket követsz, és milyen színvilág jellemzi az ő posztjaikat. Előző cikkünkben már említettük, hogy a közösségi oldalak kiváló platformok inspirálódni, vagy a nagyoktól tanulni.

Szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen látásmóddal rendelkezel?

Adunk pár tippet, hogy kideríthesd:

  • Csak figyelj! Amikor sétálsz az utcán, bemész egy kávéért vagy épp a buszon zötykölődsz, nézz s  zét magad körül! Ha találtál valami számodra érdekeset, akkor kezdd el elemezgetni: mekkora helyet tölt be a térben, mi van körülötte, közel vagy távol van, milyen szögeben éri a fény, milyen színek dominálnak? Beszédes lehet az is, hogy hányszor választod ugyanazt témának: Embereket, arcokat, amik körbe vesznek, vagy tárgyakat, esetleg a természetet?
  • Ismerd meg a géped! A fényképezőgépekhez is van leírás, de tudjuk, hogy azt kevesen olvassák el. Ha még megvan a használati útmutató, akkor vedd elő, és tanulmányozd! Ha nincs, akkor sincs baj. Próbálkozhatsz magadtól is a beállításokkal, vagy nézhetsz róla videókat. Jó ötlet lehet egy fotós tanfolyam is, ami nagy valószínűséggel a legegyszerűbb és legátfogóbb megoldás azoknak, akik fotózást szeretnének tanulni.
  • Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás! Fényképezz le bármit, amit csak szeretnél. Akár a szoba sarkában lévő kanapé is jó lehet. A minket körülvevő tárgyak nem mindig tűnnek vonzó művészi koncepciónak, pedig vannak, akik hasonló koncepciótól lettek híresek. Szóval nagy levegő, bátorság és gyerünk! Fényképezz, próbálkozz amennyit csak tudsz!
  • Fontos tudnod: Az utómunkától nem minden esetben lesz „mű” egy fotó! Az elmúlt években rengeteg fotóst, influencert és közszereplőt érték negatív megnyilvánulások, amiért szerkesztik a képeiket. Ujabban viszont egyre elfogadottabb és közérthetőbb, hogyha valaki szereti a szép képeket, az sok esetben finomítással jár. Szó mi szó, lehet, hogy hosszú utómunkával fogod elérni a kívánt hatást, amitől neked tetszeni fog egy fotó, de ez nem feltétlenül gond. Csupán egy szabály van: ne vidd túlzásba.

Tehát mit érdemes szem előtt tartanod?

Amitől egyedi lesz egy fotóMindenkinek van egy sajátos látásmódja, ami különlegessé teszi a fotóit. Ezt gyakorlással lehet fejleszteni, és a profi fotósoktól nyert inspiráció is sokat segít. Nyugodtan mutasd meg a képeidet barátaidnak vagy családodnak, hiszen mások visszajelzése is iránymutató lehet. Fontos, hogy ismerd a géped, és hogy ne rettegj az utómunkától.

A fényképezés egy művészeti ág, de nyugodtan élvezheted anélkül, hogy a tökéletességet hajszolnád. És ne feledd: Mindig lesz valaki,  akivel hasonlóan gondolkodtok, ezért érteni és kedvelni fogja a fotóidat!