Az emberi szemről mintázott különleges objektívet mutatott be a Canon

Canon dual fisheye kamera objektív

A Canon szeptember 14-én mutatta be a várva várt EOS R3 fényképezőgépet, és új objektívek is érkeznek a gyártótól. Ezek közül egyértelműen a dupla halszemoptikával szerelt darab keltette fel leginkább a figyelmet. Az objektív az EOS VR rendszer részeként érkezik, a gyártó célja pedig, hogy jóval könnyebbé tegye a VR tartalmak rögzítését és utómunkálatait.

 

Canon dupla halszem optika
A dupla halszemoptikájú objektív VR tartalmak készítéséhez használható. © Canon

Az L-sorozathoz csatlakozó Dual Fisheye objektív a kifejezetten 8K-s tartalmak rögzítésére képes EOS R5 tükör nélküli fényképezőgéppel lesz használható.

Az objektív szokatlan, formabontó kialakítása leginkább egy távcsőhöz hasonlítható. Az optikákat 60mm távolságra helyezték el egymástól, ami megegyezik az emberi pupillák közötti átlagos távolsággal. A felvételek során az egység két kör alakú képet vetít az EOS R5 45 megapixeles szenzorára. Támogatja a 190 fokos felvételi módot is, így akár 180 fokos 3D felvételek is készíthetők vele.

kamera dupla halszem optikával
© Canon

További különlegesség, hogy a két optikán egyszerre állítható a fókusz, és elérhető egy olyan beállítás is, ami egymáshoz hangolja a két optikát.

A Canon már dolgozik az EOS R5 szoftverfrissítésén is, hogy a gép támogassa az objektívet. A gyártó ráadásul összehangolta az EOS VR rendszert az Adobe Premier Pro videóvágó szoftverrel, hogy könnyebb legyen dolgozni a VR felvételekkel.

Az objektív ára 1999 dollár lesz, ami nyersen átszámítva 630 ezer forint körül mozog. EOS R5 fényképezőt is tartalmazó csomag esetén természetesen jóval meredekebb árra lehet számítani: ezért 5900 dollárt kér a Canon.