World Press Photo kiállítás 2021.

World Press Photo kiállítás 2021. programajánló

A World Press Photo Kiállítás világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás, mely 151 felvételét nemzetközi zsűri válogatta 130 ország 4315 fotóriporterének 74470 fotójából. Öt héten át látogatható a kiállítás, amihez alkalmanként tárlatvezetések is kapcsolódnak.

A kiállított fotók szociális problémákról, regionális konfliktusokról, környezetvédelemről, természeti szépségekről és sporteseményekről tudósítanak.

A benevezett képekről minden évben az új tagokból álló zsűri dönt. A 28 zsűritagot a fotózás neves szakemberei alkotják, akik függetlenek World Press Photo Foundationtól, és kizárólag az ő beleszólásuk alapján kerülnek kiválasztásra a díjra méltó fotók. Minden díjazott kép szigorú ellenőrzési folyamaton megy át.

A pályaműveket bemutató tárlatot idén is kiegészítik kísérő programok. Kísérőkiállításként egyfelől a Szebeni Műhely jubileumi kiállítása kapcsolódik a tárlathoz, mely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be, Lát-lelet címmel. Az online médiát a Digital Storytelling filmjei és multimédiái képviselik kísérőprogramként, dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben. A Liget online folyóirat író és költő szerzőinek a World Press Photo egy-egy díjnyertes fotójához készített asszociatív írásai segítséget nyújtanak a képek olvasásához, megértéséhez.

Időpont: 2021.09.24 - 2021.10.31

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum