Három szín kiállítás

A Három szín című kiállításon az orosz tudós és fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között készített színes fotográfiái tekinthetők meg.

A korai színes fényképezés területén elért eredményeit szemléltető fotográfiák egy saját maga által tervezett, három színszűrővel rendelkező fényképezőgéppel készültek, a képek bemutatásához pedig egy szintén általa megalkotott, hasonló elven működő vetítőgépet használt.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállításának fókuszában az orosz tudós és fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért eredményei állnak.

Prokugyin-Gorszkij fotói mellett a kiállításon olyan kortárs művészek alkotásai is megtekinthetők, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy művészetükre közvetlen hatást gyakorolt az orosz fotográfus életműve.

Az eredetileg kémikus végzettségű Prokugyin-Gorszkij már az 1900-as évek első évtizedeiben nagy jelentőségű eredményeket ért el a színes fotózás terén. A korát megelőző fotográfus kísérleteit II. Miklós cár támogatta, akinek megbízásából több éven át dokumentálta a cári birodalmat.

Fényképezőgépének segítségével feltérképezte, megörökítette és katalogizálta a cári birodalom tájait, lakosait, szakrális és civil épületeit. Leghíresebb fotói közé tartozik Lev Tolsztoj orosz íróról készített színes fényképe. A képeket utazásairól hazatérve szervezett vetítéseken mutatta be a nagyközönségnek. Korán felismerte a médiumban rejlő edukációs lehetőségeket; hogy tömegeket tud elérni és tájékoztatni a fotográfia segítségével.

Időpont: augusztus 28 - október 06.

Helyszín: Mai Manó Ház