Gróf Széchenyi Zsigmond vadász-író fényképei

Gróf Széchenyi Zsigmond fénykép kiállítás

Gróf Széchenyi Zsigmond halála után fél évszázaddal sem igényel bemutatást. Vadászélményeit és expedícióit feldolgozó, irodalmi gondossággal megírt regényein generációk nőttek fel. Magyar nyelven több mint hetven kiadást értek meg regényei, amelyeket másfél millió példányban értékesítettek. Emlékét népszerű regényei mellett emlékkő, dombormű és szobrok is őrzik, valamint vadásztársaságok, iskolák és a hatvani vadászati múzeum is nevét viselik.

A kis Zsigmond már hétévesen verébre vadászott légpuskájával, ebben gyökerezik egész életére szóló vadászszenvedélye. Fontos kiemelni gyűjtőszenvedélyét is: Világrekordnak számító mendeszantilop trófeája és 1300 darabos trófeagyűjteménye a II. világháborúban megsemmisült, de a 3000 kötetes, világviszonylatban is ritkaságnak számító vadászati könyvgyűjteménye tovább tanúskodik gyűjtési szenvedélyéről.

A 20. század különös sorsot hozott számára. A monarchiában nemesként nevelkedett grófot 1950-ben kitelepítették Budapestről, nyolc hónapra börtönbe került, majd "állományon kívülis segéderő"-ként dolgozott a Keszthelyi Helikon Könyvtárban. Vadászati szaktudása és népszerű művei miatt azonban visszaköltözhetett Budapestre az 1950-es évek végén.

Nagy megjelenítő erővel bíró szövegein jól érződik a természet mélyreható ismerete és rajongó szeretete. Fényképein a növény- és állatvilág mellett az útjain megismert emberek iránti kíváncsiság is érzékelhető, de legjobban távol a civilizációtól, egy tábortűz mellett ülve érezte magát.

Természetszerető, humanista, vadász-iró-fényképező gróf, nemesi könyvgyűjtő segédmunkás, egy sokoldalú ember fotográfiái.

Időpont: 2021. szeptember 28. – 2021. november 28.

Helyszín: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ