Az esetlegesség rétegei | Pilinszky János fényképei

Pilinszky János fotókiállítás

Az esetlegesség rétegei című fotókiállítás a Pilinszky 100 programsorozat egyik kiemelkedő eseménye, mely a Kertész Imre Intézet szervezésében kerül megrendezésre. A fotókiállítás Pilinszky János több mint félévszázados saját fotóit mutatja be.

Pilinszky János 1965-ben kezdett el fényképezni. Ekkor már megjelent a Harmadnapon (1959) című kötete, amely azontúl, hogy addigi pályájának csúcsát jelentette, az elhallgatás veszélyét is magában hordozta. A fenyegetettség réme alól szabadulva publicisztikáiban egyre inkább a figyelem koncentrálásával kezdett el foglalkozni. A Kossuth-díjas költő úgy vélte, a fényképezőgép kiválóan alkalmas arra, hogy rákényszerítse használóját a folyamatos nyitottságra, a „jelenlétre”, de megnyíló utazási lehetőségei miatt is döntött a fényképezés mellett.

A kiállításon bemutatásra kerülő 66 kép a költő főként külföldi útjain készült fotóiból válogat. Pilinszky gyakran fényképezett szakrális épületeket, műemlékeket, tárgyakat, ugyanakkor utcai pillanatképeket is készített a fiatalokról. Pilinszky a fiatalok újszerű gondolkodásmódját őszintének és reménytelinek találta. Emellett életének egyik legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrer-ről is készített fotósorozatot. A Kossuth-díjas költő fényképi érzékenységét, állóképekhez való vonzódását tükrözik.

Időpont: 2021.10.13. - 2021.11.28.

Helyszín: Műcsarnok

A jegyárakat megtekintheted IDE kattintva.